Warmińska natura obdarzyła nas czystym powietrzem, ziemią i wodą. Jej dobrodziejstwa
odnajdziesz we wspaniałym aromacie naszych produktów. Polecamy Państwu cztery rodzaje
miodów pochodzących z naszych pasiek:
Miód wielokwiatowy charakteryzuje się zrównoważonym aromatem, bez dominującego charakteru. Są to łagodne miody doskonałe do podkreślania smaku potraw. Smakosze wynajdują wśród miodów wielokwiatowych zaskakujące delikatne kompozycje, niemożliwe do naśladowania.
Miód leśny skupia w sobie działanie ziół z nektaru z których powstaje. Połączone "siły" mniszka lekarskiego, maliny, kruszyny, szałwii lekarskiej, dziurawca i rumianku powodują, że miód leśny, jest prawdziwym panaceum na wielorakie dolegliwości a smakuje wybornie.
Miód lipowy polecany najczęściej przy przeziębieniach oraz wszelkich innych dolegliwościach układu oddechowego, charakteryzuje się wysoką aktywnością antybiotyczną.
Zawarte w nim olejki eteryczne sprawiają, że działa wykrztuśnie
i przeciwkaszlowo.
Miód gryczany dzięki silnemu korzennemu smakowi jest doskonałym dodatkiem do napojów, potraw oraz do wypieku ciast. Jako jedyny zawiera rutynę, dlatego jest polecany osobom cierpiącym na miażdżycę i chorobę wieńcową.
Miódy Leśnodworskie są wspaniałym dopełnieniem zdrowego jadłospisu i
są szczególnie bogatym źródłem witamin i minerałów. Idealnie nadają się dla dzieci, osób starszych i chorych. Dodają zdrowia, sił i wzmacniają organizm.
Naturalny miód pszczeli jest substancją biologicznie aktywną. Zawarte w nim enzymy, witaminy i kwasy organiczne nie są odporne na działanie temperatur wyższych niż +45 C. Dlatego chcąc w pełni wykorzystać lecznicze działanie miodu, napoje gorące należy słodzić po przestygnięciu. Wysokie stężenie cukrów w miodzie powoduje "uśpienie" substancji aktywnych.

By obudzić ich cenne właściwości proponujemy sporządzić"Napój Życia"

  • w szklance przegotowanej i ostudzonej wody rozpuścić łyżkę stołową miodu. Pozostawić pod przykryciem w ciemnym miejscu na około 12 godzin. Napój można doprawić do smaku cytryną. Pić codziennie rano na czczo.
Po takiej porcji witamin z pewnością nie zabraknie Państwu sił do wieczora.
Miody Leśnodworskie nadają się do sporządzenia nalewki miodowej - naturalnego leku stosowanego przy dolegliwościach układu pokarmowego.
  • zaparzyć ziele dziurawca (25-50 g na szklankę), odcedzić, ostudzić i osłodzić Miodem Leśnodworskim do smaku (2 łyżki na szklankę naparu). Osłodzony napar połączyć ze spirytusem w proporcji 1:1 i zlać do szczelnie zamykanej buteleczki z ciemnego szkła. Nalewkę odstawiamy na conajmniej 30 dni w ciemne miejsce. Zlać delikatnie znad osadu i pić regularnie w niewielkich ilościach.